Wat is een echtscheidingsconvenant?

Hulp bij scheiden

Uit elkaar gaan na jaren te zijn getrouwd is een zware opgave. Het is belangrijk dat dit door beide partijen op een respectvolle en nette manier wordt gedaan. Dit is al helemaal van groot belang wanneer er kinderen in het spel zijn. Advies bij Scheiden helpt jullie op een neutrale en onpartijdige manier een echtscheidingsconvenant op te stellen. Dit document hebben jullie nodig om een overeenkomst vast te leggen. In dit blog legt Advies bij Scheiden uit wat een echtscheidingsconvenant is.

Een belangrijk document

Een echtscheidingsconvenant is een belangrijk document dat je nodig hebt als je gaat scheiden. Een echtscheidingsconvenant wordt opgesteld zodat de onderlinge afspraken die betrekking hebben op jullie als ex-partners worden vastgelegd. Wanneer jullie minderjarige kinderen hebben komt daar een verplicht ouderschapsplan bij.

Belangrijke punten echtscheidingsconvenant

Om een idee te krijgen wat het echtscheidingsconvenant inhoudt, heb ik een lijst met de meest belangrijke punten opgesteld:

  • De afspraken over de pensioenen; het pensioen dat tijdens de huwelijk opgebouwd is moet vereffend worden. Dit moet volgens de wet worden vastgelegd.
  • De verdeling van de gezamenlijke bezittingen; er wordt gekeken naar jullie bezittingen en hoe dit wordt verdeeld.
  • De (partner)alimentatie afspraken; welk bedrag is er afgesproken en voor hoelang? Ook wanneer er geen partneralimentatie is, is het belangrijk om dit vast te laten leggen.

Echtscheidingsconvenant samengevat

Samengevat houdt het opstellen van een echtscheidingsconvenant in dat er een schriftelijke overeenkomst komt waarin de afspraken over de toekomst tussen jou en je ex-partner worden vastgelegd. Dit kunnen afspraken zijn over onder andere jullie spullen, het huis, eventuele alimentatie en jullie pensioenen. Het is mogelijk om dit document samen op te stellen. Wilt het samen niet lukken? Dan kun je de hulp van een mediator inroepen.

Het ouderschapsplan

Het ouderschapsplan is alleen verplicht wanneer jullie minderjarige kinderen hebben. Zonder een ouderschapsplan is het niet mogelijk om te scheiden. In dit plan staan duidelijke afspraken over de kinderen, voor nu en voor de toekomst. Dit is wat in het plan staat:

  • De betrekking van de kinderen bij het opstellen van het ouderschapsplan
  • Hoe jullie elkaar op de hoogte houden over de ontwikkeling van jullie kind
  • Hoe de formele zaken zoals inschrijving en paspoort geregeld worden
  • Hoe het overleg verloopt over belangrijke zaken die het kind aangaan
  • Hoe de kosten van de verzorging en opvoeding verdeeld en geregeld worden
  • Hoe jullie de omgang met het kind willen regelen
  • Hoe jullie de zorg- en opvoedingstaken willen verdelen

Hulp bij het invullen

Een echtscheidingsconven ant is belangrijk om te hebben zodat jullie weten wat de onderlinge afspraken zijn. Het is belangrijk om goed na te denken over de afspraken die jullie maken. Met een goede mediator zie je waarschijnlijk niets over het hoofd. Advies bij Scheiden helpt jullie graag, ik sta klaar om jullie te helpen met het invullen van de echtscheidingsconvenant. Neem gerust contact met mij op door te bellen naar 10-18149833. Je mag me ook gerust mailen op info@advies-bij-scheiden.nl.