Echtscheiden

In het geval van een echtscheiding worden er een aantal fases doorlopen. Lees hieronder meer.

Intakegesprek

Ik vind het belangrijk om vooraf persoonlijk kennis te maken. Zoiets lastigs als een scheiding wil je immers niet zomaar aan iedereen uit handen geven! Tijdens dit gesprek vraag ik naar jullie verwachtingen en vertel ik wat Advies bij Scheiden kan betekenen. Ook vraag ik naar jullie specifieke situatie, zodat ik aan het einde van dit gesprek een tarief kan noemen.

Mediation

Als jullie vervolgens besluiten via Advies bij Scheiden de scheiding te laten afhandelen, gaan we de volgende zaken regelen: verdeling van de gezamenlijke bezittingen en schulden, berekenen van de kinderalimentatie en/of partneralimentatie en het maken van de afspraken hierover, het opstellen van een ouderschapsplan (als er kinderen zijn) en het bespreken van de pensioenen.
Omdat er na de scheiding financieel en fiscaal veel kan veranderen, besteden we tijdens de gesprekken uitgebreid aandacht aan de nieuwe financiële situatie. Alleen als je daar inzicht in hebt kun je goede afspraken maken.

Afronding

Bij de meeste cliënten zijn er vier afspraken nodig voordat het convenant en het ouderschapsplan getekend kunnen worden. Als er geen minderjarige kinderen zijn is dat vaak een afspraak minder. Na ondertekening van deze documenten zorgt de advocaat ervoor dat het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank wordt ingediend. Ook draagt zij zorg voor de inschrijving van de echtscheiding bij de gemeente. Voor de meeste mensen is de scheiding na circa drie maanden afgehandeld. Maar, jullie bepalen het tempo! Is er meer tijd nodig dan kan dat en als het sneller moet kan dat ook.

Nazorg

Ook alle administratieve zaken die zich na de scheiding voor kunnen doen neem ik op me. Zo kan ik de belastingtoeslagen voor jullie aanvragen en kan ik helpen bij de melding van scheiding bij de pensioenfondsen. Ook is er voor cliënten de mogelijkheid om de aangifte Inkomstenbelasting over het jaar van de scheiding te laten verzorgen.