Tips om te besparen op uw echtscheiding (en wat u juist niet moet doen)

De mediator, advocaat, griffierechten…De kosten van een scheiding kunnen aardig oplopen. Er zijn zeker manieren waarop u de scheidingskosten kunt verlagen. Maar ook hiervoor geldt: if you pay peanuts, you get monkeys. Wees dus kritisch op de onderdelen waar u op wilt besparen.

Het gebeurt met regelmaat: scheidende partners die onderling afspraken maken met het idee dat alles dan alleen nog op papier gezet hoeft te worden. Kostenbesparend dus. Eenmaal aan tafel bij de financieel adviseur of mediator blijkt dat de afspraken toch niet zo slim waren of dat er onderdelen ontbreken of juridisch niet houdbaar zijn. In plaats van te hebben bespaard op het voortraject moeten de onderhandelingen opnieuw worden gestart. Nietsdoen zou namelijk financieel nadeel in de toekomst betekenen.

Enkele veel voorkomende valkuilen:
– Co-ouderschap zonder een gelijke verdeling van de zorg (bijvoorbeeld omdat dat gunstig zou zijn voor de toeslagen);
– Afspraken over de woning en het uitkopen van de ex-partner, zonder dat rekening is gehouden met verdeling van de overwaarde en de draaglast van de volledige hypotheek;
– Afzien van alimentatie terwijl er wel een groot inkomensverschil is;
– Afzien van pensioenaanspraak;
– Verdeling van erfenis terwijl die erfenis ‘onder uitsluiting’ is verkregen.

Besparen met behulp van een RFEA-adviseur
Een adviseur met het RFEA-keurmerk kan samen met u bekijken hoe u de scheiding zo kostenefficiënt mogelijk kunt afhandelen. Allereerst is het in uw eigen belang wanneer u en uw partner in harmonie, of op zijn minst in een werkbare verstandhouding, naast elkaar aan tafel kunnen zitten. Met een goede atmosfeer verhoogt u namelijk de kans om afspraken te maken die in uw voordeel zijn. Uw adviseur kan u daarbij helpen. Hij/zij is een financieel en fiscaal specialist en weet van welke regelingen u gebruik kunt maken. Waar u aan moet denken omtrent uw pensioen, hypotheek en alimentatie. En hoe u aanspraak maakt op toeslagen en subsidies.

Bekijk dus samen met uw RFEA-adviseur of er besparingsmogelijkheden zijn. Wellicht is een uitkomst dat u een gemeenschappelijk verzoek bij de rechtbank kunt indienen in plaats van beide afzonderlijk. En de grootste besparing: de advocaatkosten. In veel gevallen spaart u tal van sessies met een advocaat uit. Zo betalen de kosten van de financieel adviseur zich voor een deel weer terug!