Pensioen

Wat te doen met de pensioenen bij een scheiding?

Scheiden: pensioen verdelen of niet?

ABP – Onlangs was in het nieuws te lezen dat vrouwen nauwelijks pensioen meenemen in de onderhandelingen. Een scheiding is ook al moeilijk genoeg; naast de emotionele ballast zijn er ook nog allerlei zaken die je moet regelen. Toch is het belangrijk. Wist je dat jouw ex-partner recht heeft op de helft van je pensioen als je niets doet?

Vier manieren om je pensioen te verdelen:

– Standaardverdeling: je partner heeft recht op de helft van jouw pensioen dat je tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap heeft opgebouwd.

– Conversie: je pensioen wordt definitief gesplitst in twee losstaande pensioenen.

– Andere verdeling: je kunt ook iets anders afspreken, zoals een percentage van het pensioen of de periode waarover het pensioen moet worden verdeeld.

– Geen verdeling: je deelt het pensioen niet. Als je voor deze optie kiest ben je verzekerd voor de toekomst en kan jouw ex-partner niets meer eisen. 

Als je niet voor de standaardverdeling wilt gaan

Je gaat automatisch voor de standaardverdeling als je niets doet. Wil je dit niet, dan moet je dit laten vastzetten in het convenant of ontbinding van partnerschap. Meld dit tevens binnen twee jaar bij je pensioenuitvoerder. Als je pensioen opbouwt bij ABP word je automatisch geattendeerd op het aanvragen van de pensioenverdeling als je burgerlijke status wordt gewijzigd.

Heb je vragen? Neem gerust contact op met Advies bij Scheiden!