Scheiden en de hypotheek regelen: hoe doe je dat?
In mijn vakgebied handel ik dagelijks zaken af die voor mensen zowel emotioneel als praktisch lastig zijn. Een echtscheiding is voor het stel dat uit elkaar gaat nou eenmaal een moeilijke tijd. Eén van de lastige situaties waar mensen mee te maken krijgen, is de afhandeling van een koophuis. Wat doe je met het koophuis? Kan één van jullie er blijven wonen? Heeft één van jullie wel het geld om de ander uit te kopen? Allemaal lastige vragen waar je meer komt te zitten. Ik zet hier een paar belangrijke aandachtspunten op een rij.
Overname of verdeling van huis en hypotheek
Stel nou dat jullie uit elkaar gaan en één van jullie in het huis wil blijven wonen. De vraag is dan of dat financieel mogelijk is voor diegene. Ook moet je je dan afvragen hoe je jullie grootste financiële bezit gaat verdelen. Om bij een scheiding voor een goede verdeling van huis en hypotheek te zorgen, zijn drie manieren:
- Eén van jullie blijft in het huis wonen en koopt de ander uit
- Jullie verkopen het huis en de winst/schuld wordt verdeeld
- Jullie verdelen de woning nog niet
Goed om te beseffen is dat je bij de eerste optie drie mogelijkheden hebt: ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid, bestaande hypotheek aflossen door een nieuwe hypotheek af te sluiten of door middel van economische toebedeling.
Alimentatie en hypotheek
Wil jij een eigen (nieuwe) hypotheek afsluiten of de oude overnemen op je eigen naam terwijl je alimentatie krijgt? Dan kan dat invloed hebben op de nieuwe hypotheek.
Als jij enkel kinderalimentatie afdraagt aan jouw partner, dan maakt dat in principe niks uit. Maar als jij alimentatie afdraagt aan jouw ex-partner, dan heeft wél dit invloed op jouw hypotheek. De bank zal die namelijk zien als een financiële verplichting. Daardoor zul je minder geld kunnen lenen.
Voor het ontvangen van alimentatie geldt hetzelfde. Ontvang je partneralimentatie? Dan ziet de bank dit als inkomen. Je kunt van dan soms een hoger hypotheekbedrag krijgen. Hier komt wel onzekerheid bij kijken omdat alimentatie niet altijd zeker is. De betaling stopt namelijk vaak na enkele jaren. En als jouw ex-partner zijn of haar baan verliest, kan jouw alimentatie zomaar vervallen.
Hulp bij het regelen van de hypotheek bij een echtscheiding
Bij het afhandelen van zo’n veelomvattende en complexe situatie kan bijna iedereen wel wat hulp gebruiken. Bij Advies en Scheiden krijg jij deze hulp. Omdat er zowel praktisch als emotioneel veel op je af komt in zo’n situatie, sta ik klaar om je te helpen bij de gehele situatie rondom scheiden en hypotheek. Ik sta voor jullie klaar en help ik jullie om het met elkaar eens te worden over huis en hypotheek. Neem gerust contact op met Advies bij Scheiden voor extra informatie over het regelen van de hypotheek bij een echtscheiding. Je kunt mij bellen op 10-18149833. Je mag me ook gerust mailen op info@advies-bij-scheiden.nl.